Analisis Salmonella, Kadar Air, Dan Kadar Abu pada Pakan Ikan Nila (Oreochromis Niloticus) Mandiri di Desa Bakalan Kecamatan Purwosari Kabupaten Pasuruan
DOI:
https://doi.org/10.62112/biosilampari.v7i1.118Kata Kunci:
Tilapia, Water Content, Ash Content, Independent Fish Feed, SalmonellaAbstrak
Tilapia (Oreochromis niloticus) is a type of freshwater fish that is suitable for development in Indonesian fisheries businesses. The aspect that influences the success of cultivation is the quality of feed. Good fish feed according to SNI 7242:2018, contains negative Salmonella, water content and maximum ash content of 12%. The aim of the research was to determine the analysis of Salmonella, water content and ash content in independent Tilapia (Oreochromis niloticus) feed in Bakalan Village, Purwosari District, Pasuruan Regency. This research uses quantitative descriptive methods. The manufacture of feed A and B is carried out at PAKWALI (Iwak Kali Conservation Center) Sukun Hamlet, Bakalan Village, Purwosari District, Pasuruan Regency. Analysis of Salmonella, water content and ash content was carried out at the Pasuruan Fish and Environmental Health Laboratory (LKIL). The research results showed that type A feed contained an average of 1.17 x 103 Salmonella (CFU/gr), while feed B contained an average of 6.27 x 102 Salmonella (CFU/gr). Type A feed contains an average water content of 12.83%, while feed B contains an average water content of 10.05%. Type A feed contains an average ash content of 18.19%, while feed B contains an average ash content of 12.77%.
Referensi
Amelia, J. R., Azni, I. N., Basriman, I., & Prasasti, F. N. W. (2021). Karakteristik Kimia Minuman Sari Tempe-Jahe Dengan Penambahan Carboxy Methyl Cellulose dan Gom Arab pada Konsentrasi Yang Berbeda. Chimica et Natura Acta, 9(1), 36–44. https://doi.org/10.24198/cna.v9.n1.33038
Apelabi, P. C., Wuri, D. A., & Sanam, M. U. E. (2015). Perbandingan Nilai Total Plate Count ( TPC ) Dan Cemaran Salmonella sp. Pada IkanTongkol ( Eutynnus sp .) Yang Dijual Di Tempat Pelelangan Ikan (TPI), Pasar Tradisional Dan Pedagang Ikan Eceran Di Kota Kupang. Jurnal Kajian Veteriner, 3(2), 121–137.
Badan Standarisasi Nasional. (2018). SNI 7242:2018 Pakan Buatan Untuk Ikan Nila (Oreochromis spp.).
Budiarti, G. I., Sya’bani, I., & Alfarid, M. A. (2021). Pengaruh Pengeringan Terhadap Kadar Air Dan Kualitas Bolu Dari Tepung Sorgum (Sorghum bicolor L). Jurnal Fluida, 14(2), 73–79.
Fadri, S., Zainal, A. M., & Sugito, S. (2016). Pertumbuhan, Kelangsungan Hidup dan Daya Cerna Pakan Ikan Nila (Oreochromis niloticus) yang Mengandung Tepung Daun Jaloh (Salix tetrasperma Roxb) dengan Penambahan Probiotik EM-4. Jurnal Ilmiah Mahasiswa Kelautan dan Perikanan Unsyiah, 1(2), 210–221.
Falah, M. N. A., & Sa’diyah, K. (2024). Pengaruh Rasio Ampas Tahu Terhadap Kualitas Produk Pakan Ikan Nila. DISTILAT: Jurnal Teknologi Separasi, 10(1), 170–179. https://doi.org/10.33795/distilat.v10i1.421
Fehmeeda, B., Qaisrani, S. N., Ahmad, A. N., Akhtar, M., Khan, B., & Ali, Z. (2015). Kejadian Salmonella Pada Ikan Air Tawar. Jurnal Ilmu Hewan dan Tumbuhan, 3, 303–310.
Fransiska, & Deglas, W. (2017). Pengaruh Penggunaan Tepung Ampas Tahu Terhadap Karakteristik Kimia Dan Organoleptik Kue Stick. Teknologi Pangan: Media Informasi dan Komunikasi Ilmiah Teknologi Pertanian, 8(2), 171–179. https://doi.org/10.35891/tp.v8i2.905
Handayani, I. S., Tampoebolon, B. I. M., Subrata, A., Pujaningsih, R. I., & Widiyanto. (2019). Evaluasi Organoleptik Multinutrien Blok yang dibuat dengan Menggunakan Metode Dingin pada Perbedaan Aras Molases. Jurnal Ilmu Nutrisi dan Teknologi Pakan, 17(3), 64–68. https://doi.org/10.29244/jintp.17.3.64-68
Janna, M., Sijid, S. A., & Pasau, N. S. (2022). Analisis proksimat pakan ikan di Balai Budidaya Air Payau Takalar. Filogeni: Jurnal Mahasiswa Biologi, 2(3), 86–90. https://doi.org/10.24252/filogeni.v2i3.29547
Martina, S. P., Masturi, & Yulianti, I. (2016). Analisis Plastik Biodegradable Berbahan Dasar Nasi Aking. JIPF (Jurnal Ilmu Pendidikan Fisika), 1(1), 9–12.
Munawir, A. M., Anastasi, & Basir. (2023). Aktivitas Salmonella Typhii pada Ikan Bandeng (Chanos chanos) secara Invitro. Tempat terbit CV Ruang Tentor.
Nasution, A. S. I., Basuki, F., & Hastuti, S. (2014). Analisis Kelulushidupan Dan Pertumbuhan Benih Ikan Nila Saline Strain Pandu (Oreochromis niloticus) Yang Di Pelihara Di Tambak Tugu, Semarang Dengan Kepadatan Berbeda. Journal of Aquaculture Management and Technology, 3(2), 25–32.
Putra, L. V. D. (2022). Deteksi Cemaran Bakteri Salmonella spp. Pada Ikan Bandeng Segar (Chanos chanos) Di Tempat Pelelangan Ikan Gadukan Lumpur Kabupaten Gresik. Bioscientist : Jurnal Ilmiah Biologi, 10(2), 881–890. https://doi.org/10.33394/bioscientist.v10i2.6212
Rihastuti, R. ., & Soeparno. (2014). Kontrol Kualitas Pangan Hasil Ternak. Tempat terbit Gadjah Mada University Press.
Samsu, N. (2020). Peningkatan Produksi Ikan Nila Melalui Pemanfaatan Pekarangan Rumah Nonproduktif Dan Penentuan Jenis Media Budidaya Yang Sesuai. Tempat terbit Deepublish.
Ubaidillah, & Roe, S. U. (2022). Faktor Risiko Kontaminasi Bakteri Salmonella spp. Pada Ikan Bandeng (Chanos chanos) Di Pasar Banguntapan Yogyakarta. Health Sciences and Pharmacy Journal, 6(2), 55–62. https://dio.org/10.32504/hspj.v%vi%%i.707
Utama, C. S., Sulistiyanto, B., & Rahmawati, R. D. (2020). Kualitas Fisik Organoleptis, Hardness Dan Kadar Air Pada Berbagai Pakan Ternak Bentuk Pellet. Jurnal Litbang Provinsi Jawa Tengah, 18(1), 43–53.
Yanuhar, U. (2019). Budidaya Ikan Laut “Si Cantik Kerapu.”. Tempat terbit Universitas Brawijaya Press.